• __________________________________________________________________________________________________________

     

    D E S K I   D O  K R O J E N I A

     

    I  S E R W O W A N I A

    ___________________________________________________________________________________________

  • _________________________________________________________________________________________

     

     1 0 0 %  N A T U R A L N E  I  E K O L O G I C Z N E

     

    __________________________________________________________________________________________

  • __________________________________________________________________________________________

     

    W Y K O N Y W A N E   R Ę C Z N I E 

     

    P R Z Y   U Ż Y C I U   T R A D Y C Y J N Y C H   N A R Z Ę D Z I 

    ________________________________________________________________________________________

Deski to nasza specjalność!
Uwielbiamy gotować i jeść :) Lubimy też, gdy jedzenie ma unikatową i naturalną oprawę. Tak narodził się projekt Wood for Food. Postanowiliśmy robić drewniane deski do krojenia i serwowania. Nasze deski są wykonane ręcznie przy użyciu tradycyjnych narzędzi . Każda jest inna i unikatowa - mniej lub bardziej równa i gładka. Staramy się łączyć nowoczesny design z polską naturą. Korzystamy najczęściej z drewna jesionowego, dębowego, orzechowego, bukowego. W swoich eksperymentach łączymy też drewno z kamieniem, ceramiką i metalem.
Nowe deski
Orzech BIG  HOUSE #2
Orzech BIG HOUSE #2
129,00 zł 99,00 zł
szt.
Orzech BIG  HOUSE (żywica)
Orzech BIG HOUSE (żywica)
99,00 zł 89,00 zł
szt.
Dąb Kitchen Tools #3
Dąb Kitchen Tools #3
69,00 zł
szt.
Dąb Kitchen Tools #2
Dąb Kitchen Tools #2
69,00 zł
szt.
Dąb Kitchen Tools #1
Dąb Kitchen Tools #1
69,00 zł
szt.

Dąb BLACK

Dostępność: brak towaru
Cena: 79,00 zł 79.00
Cena w innych sklepach: 99,00 zł
quantity szt.
dodaj do przechowalni

Opis

Niezwykła  deska wycięta z jednego kawałka dębiny z wyjątkową rączką i korą. Idealna do efektownego serwowania potraw. Posiada naturalne krawędzie boczne. Deska została zabarwiona i zakonserwowana za pomocą japońskiej techniki Shou sugi ban, która polega na głębokim opaleniu drewna. Dodatkowo deska posiada miedziane elementy na rączce, które poza funkcją ozdobną są również antybakteryjne.             

Wykonana ręcznie przy użyciu tradycyjnych narzędzi z jednego kawałka drewna.

Wszystkie nasze deski są polerowane dla nadania im przyjemnej gładkości.

Zaimpregnowana profesjonalnym szwedzkim olejem mineralnym do drewna przeznaczonym do kontaktu z żywnością , spełniającym normy en71-3 i posiadającym certyfikat VOC Free

Bardzo odporna na zaplamienia i wilgoć.

 

WYMIARY

długość: 42 cm

szerokość: 18-20 cm

grubość: 2,4 cm

rączka: 16 cm

 

 

Shou sugi ban, czyli spalona deska cedru lub Yakisugi jest to dawna japońska metoda zabezpieczania drewna. Stosowana jest w budownictwie. Shou sugi ban jest znana od stuleci w Japonii, aktualnie przeżywa swój renesans na świecie. Drewno, które zostało poddane temu procesowi staje się odporne na czynniki zewnętrzne jak wiatr, wilgoć, słona woda. Jest też grzyboodporne i nie pochłania wilgoci. Podobno jest też w jakimś stopniu ognioodporne.Z biegiem lat technika ta została wyparta przez nowoczesne metody i środki zabezpieczenia drewna. Swoje “odrodzenie” przypadło na początku XXI wieku, kiedy to architekci i designerzy dostrzegli na nowo piękno Yakisugi.

 

O DREWNIE

Dębina to przede wszystkim drewno ciężkie, twarde i średnio podatne na kurczenie. Zaletą jest bez wątpienia łatwość, z jaką poddaje się obróbce: dość łatwo jest je wygiąć, skleić czy zabarwić. Jako wadę natomiast wskazać można żmudny proces polerowania. Z drugiej jednak strony świadczy to o naprawdę ogromnej wytrzymałości.

Dębina to materiał, który trzeba umiejętnie i starannie suszyć, w przeciwnym razie możliwe jest powstawanie pęknięć. Warto również wiedzieć, że jest to drewno zawierające spore ilości garbników, co sprawia, że kontakt ze związkami żelaza może powodować jego odbarwienie. Uważa się, że im szersze są słoje dębiny, tym jest ona twardsza. Z kolei niewielkich rozmiarów słoje to znak, że drewno jest miękkie, podatne na ścieranie. Dąb jest bardzo odporny na działanie wody. Dzięki tym właściwością staje się idealny na deski kuchenne.

 

UŻYTKOWANIE

Naturalnego drewna nie należy myć w zmywarce! Deskę zawsze wytrzyj do sucha po umyciu. Nigdy nie susz deski na kaloryferze.

Naturalna deska przy właściwym użytkowaniu może służyć 100 lat. Nasze deski wykonane są z suchego drewna, które nie powinno już "pracować" czyli rozsychać się i pękać. Pamiętajmy jednak, że drewno jest materiałem naturalnym, który pozostaje na zawsze "żywym" i w zależności o warunków wilgotnościowych może zmieniać swoją strukturę.

Każdą deseczkę wykonuję tylko w jednym egzemplarzu, nie ma drugiej takiej samej – nikt nie będzie miał takiej samej :)

Nasze dzieła są niepowtarzalne, a drobne różnice w wymiarach, kolorze czy usłojeniu są naturalne i typowe dla drewna.

Deski mogą posiadać drobne pęknięcia, które są naturalną cechą drewna. Nie obniża to jednak jego jakości. Stanowi o jego unikatowości i pięknie.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Click Shop | Hosting home.pl